80 ГОДИНИ НА JAGUAR

80 ГОДИНИ НА JAGUAR

ЕВОЛУЦИЈА НА ДИЗАЈНОТ: 80 ГОДИНИ НА JAGUAR

Осумдесет години на името Jaguar значи осумдесет години на легендарен дизајн. Следиме неколку од нашите главни дизајнерски моменти од изминатите осум децении. Денешната фамилија на Jaguar не би била истата без нив.

ЕВОЛУЦИЈА НА ДИЗАЈНОТ: 80 ГОДИНИ НА JAGUAR - 1935 - 1959

ЕВОЛУЦИЈА НА ДИЗАЈНОТ: 80 ГОДИНИ НА JAGUAR - 1935 - 1959

Во првиот дел се раните години од еволуцијата од 1935 до 1959 година. Почнавме со првиот модел на Jaguar и патувавме до успех во мото спортот и создавањето на пионерските модели во сегментот спортски седан.
ЕВОЛУЦИЈА НА ДИЗАЈНОТ: 80 ГОДИНИ НА JAGUAR - 1960 - 1996

ЕВОЛУЦИЈА НА ДИЗАЈНОТ: 80 ГОДИНИ НА JAGUAR - 1960 - 1996

Фамилијата Jaguar се менувала со текот на времето, но семејната лоза до денешниот асортиман е јасна. Во вториот дел, започнуваме со 1960-тите години и го гледаме создавањето на повеќе легендарни модели. Ова е времето што го дефинираше дизајнот на Jaguar и сè уште ги инспирира денешните автомобили.
ЕВОЛУЦИЈА НА ДИЗАЈНОТ: 80 ГОДИНИ НА JAGUAR - 1997 - 2016

ЕВОЛУЦИЈА НА ДИЗАЈНОТ: 80 ГОДИНИ НА JAGUAR - 1997 - 2016

Дизајнот на Jaguar беше освежен за новиот милениум. Се разви врз база на дизајнот од последните години но надмина некои поконзервативни дизајнерски решенија што гледаа наназад. Почна да добива сосема нов изглед. Во поголемиот дел тоа беше заслуга на Ијан Калум, директор на дизајн во Jaguar од 1997 година. Во следните две децении тој внесе нов живот во фамилијата Jaguar, црпеше инспирација и виталност од минатото за да ги дефинира идеите за денешните модели.