НОВ ДИЗЕЛ, БЕНЗИНСКИ ИЛИ ЕЛЕКТРИЧЕН?

Нашите тековни бензински мотори и новите дизел мотори се најчистите и најефикасните мотори што сме ги произвеле досега. Нашиот нов електричен погонски систем е иднината на возењето. Кој е вистинскиот за вас?

ИЗБОРОТ Е ВАШ
НОВ ДИЗЕЛ
Најчисти досега, денешните дизел мотори на Jaguar нудат пониска потрошувачка на гориво со вртежен момент што е погоден за теренско возење и влечење. Тоа е комбинација што создава навистина сигурни перформанси на долги патеки.
БЕНЗИНСКИ МОТОР
Нашиот нов тип на бензински мотори што нудат динамично и агилно возење ја продолжуваат легендарната друмска реакција на Jaguar и имаат импресивно ниска потрошувачка на гориво и емисија на CO2.
ЕЛЕКТРИЧЕН ПОГОНСКИ СИСТЕМ (EV - Електрично возило)
Нашите софистицирани, целосно електрични погонски системи обезбедуваат високи перформанси со нулта емисија на издувни гасови. Со погонски систем составен од два електромотори со батерија што се полни со помош на регенеративното кочење и со приклучување на полнач, EV е возбудливата иднина на Jaguar .
ГЛАВНИ ПРИДОБИВКИ ОД НОВ ДИЗЕЛ, БЕНЗИНСКИ МОТОР И ЕЛЕКТРИЧЕН ПОГОНСКИ СИСТЕМ
НИСКА ЕМИСИЈА НА CO<sub>2</sub>
Новите дизел мотори на Jaguar создаваат околу 20% пониска емисија на CO2 од бензинските мотори. Всушност, од 2002 година, купувачите што избираат дизел мотори спречиле скоро 3 милиони тони CO2 да се емитираат во атмосферата.
ВО СОГЛАСНОСТ СО НОРМИТЕ EU6d-TEMP И REAL DRIVING EMISSIONS (RDE - емисија на издувни гасови при реални услови на возење)
Новите дизел возила на Jaguar се во согласност со нормите EU6d-Temp и Real Driving Emissions (RDE - емисија на издувни гасови при реално возење) и значително ја намалуваат емисијата на издувни гасови во сите услови за возење. Ова значи дека тие се изземени од даноците за транспорт за зоната со ултра ниска емисија на издувни гасови во Лондон (ULEZ).
НАМАЛЕНА ЕМИСИЈА НА АЗОТНИ ОКСИДИ (NO<sub>x</sub>)
Од септември 2015 година, сите дизел модели на Jaguar имаат издувен систем со селективна каталитичка редукција (SCR) за дополнителна обработка на издувните гасови (на пр. со AdBlue) што се грижи за радикално намалување на емисијата на NOx.
НАМАЛЕНА ПОТРОШУВАЧКА НА ГОРИВО
Дизел моторите имаат околу 20% помала потрошувачка на гориво од соодветните бензински мотори. Ако годишно изминувате околу 20.000 километри или повеќе, тогаш дизел моторот е поисплатлив избор за вас.
ВО СОГЛАСНОСТ СО НОРМИТЕ EU6d-TEMP И REAL DRIVING EMISSIONS (RDE - емисија на издувни гасови при реални услови на возење)
Новите бензински возила на Jaguar се во согласност со нормите EU6d-Temp и Real Driving Emissions (RDE - емисија на издувни гасови при реални услови на возење) и значително ја намалуваат емисијата на издувни гасови во сите услови за возење. Ова значи дека тие се изземени од даноците за транспорт за зоната со ултра ниска емисија на издувни гасови во Лондон (ULEZ).
ДИНАМИЧКО ДОЖИВУВАЊЕ ВО ВОЗЕЊЕТО
Бензинските мотори на Jaguar мирно ја развиваат моќноста, имаат брза реакција и ви го нудат најенергичното доживување во возењето. Овие мотори се восхитувачка комбинација од беспрекорни перформанси и инспиративен звук на секаков број на вртежи на моторот.
НИСКА ЕМИСИЈА НА ЧЕСТИЧКИ
Нашите најнови бензински мотори се опремени со ефикасни филтри што ги сопираат и заробуваат ултрафините честички кога издувните гасови минуваат низ нив. Овие филтри се грижат да се намали емисијата на издувните гасови што се испушта во атмосферата.
ПОНИСКИ ПОЧЕТНИ ТРОШОЦИ
Иако дизел моторите вообичаено имаат помала потрошувачка на гориво, пониските почетни трошоци на соодветните бензински мотори често пати се поразумен избор за возачи што изминуваат мала километража и пократки релации.
НУЛТА ЕМИСИЈА НА ИЗДУВНИ ГАСОВИ
Со нулта емисија на CO2 и автономија до 470 километри, не само што е поефтино да го полните Jaguar I‑PACE со гориво туку тој има и нулта емисија на идувни гасови. А со секојдневното приклучување на сè повеќе и повеќе обновливи извори на енергија на електричната мрежа, Jaguar I‑PACE како старее така станува и почист.
ПОГОДНОСТ И ПРИСТАПНОСТ
Во многу градови, на електричните возила им е дозволено да се движат по коловозни ленти и да се паркираат на места каде што на другите возила им е забранет пристапот. Исто така, тие се изземени од даноците поврзани со емисија на издувни гасови.
ДРЖАВНИ СТИМУЛАЦИИ
Електричните возила ги користат придобивките што ги обезбедува државата, локалните власти и бизниси за поддршка на движењето за најчисти погонски системи во светот. Тука спаѓаат и значително пониските даноци во споредба со соодветните бензински и дизел мотори.
НИСКИ ТРОШОЦИ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЈА
Релативно ниската цена на струјата значи дека е поефтино да наполните со гориво еден целосно електричен автомобили. А со помалиот број на подвижни делови во погонскиот систем што бараат сервисирање тие се и поефитини за одржување.
НАШИТЕ НАЈЕФИКАСНИ МОТОРИ ДОСЕГА
Ingenium е фамилија на мотори од Jaguar Land Rover дизајнирана за беспрекорни перформанси, рафинираност и ефикасност. Со напредната технологија и целосно алуминиумската конструкција, моторот Ingenium ја балансира импресивната моќност со ниската потрошувачка на гориво.
БЕНЗИНСКИТЕ И ДИЗЕЛ МОТОРИТЕ СЕ ПОД ЛУПА
Зашто дизел моторите се соочуваат со критики? Како ќе влијаат измените во законите на возилото што го користите секој ден? Прочитајте повеќе новитети за двата најпопуларни мотори во светот.
НАЈЧЕСТИ ПРАШАЊА
Што е погонски систем?

Погонски систем на едно возило е секоја компонента што го претворува изворот на енергија (гориво/батерија) во движење преку мотор / електромотор, трансмисија, погонски вратила, диференцијали и оски.

Највообичаени погонски системи за возила се бензински, дизел, електрични возила на батерии (BEV) и плаг-ин хибридни електрични возила (PHEV).

Колку време е потребно за да се наполни со енергија еден електричен автомобил?

Jaguar I PACE е опремен со монофазен вграден полнач со назименична струја - АС со моќност од 7kW, што може целосно да го наполни возилото преку ноќ и да даде автономија од 35km на час. Најбрз и најпогоден начин за полнење во домашни услови е со помош на ѕиден полнач, кој може за помалку од 2 часа да ја надомести енергијата што е потрошена при просечно дневно возење.

Кога користите домашна приклучница, брзините на полнење се помали отколку кај ѕидниот полнач (до 11km автономија на час), но се доволни за да се измине просечна дневна градска релација од 60km ако возилото се полнело преку ноќ.

Кога сте далеку од дома, најдобриот начин за брзо полнење на вашата батерија при долги патувања е со јавен полнач со еднонасочна струја, DC – типичен полнач со моќност од 50kW може да даде до 270km автономија на час. Некои мрежи веќе нудат побрзи 100-150 kW полначи, а повеќето мрежи планираат надградби во блиска иднина.

Колкава е автономијата на еден електричен автомобил?

Благодарејќи на својата литиум-јонска батерија од висока технологија којашто има капацитет од 90kWh, Jaguar I‑PACE има автономија од 470 километри* според WLTP (Worldwide harmonised Light vehicle Test Procedure – Светска хармонизирана постапка за испитување на лесни возила).

WLTP е процес што мери потрошувачка на гориво, потрошувачка на енергија, автономија и емисија на издувни гасови во патничките автомобили во Европа. Овој процес е направен да обезбеди вредности што се поблиски до вредностите при реалното возење.

Кои се предностите на дизел моторот во однос на бензинскиот?

Дизел моторите имаат помала потрошувачка на гориво поради повисоката енергетска густина на горивото и начинот на којшто таа енергија се ослободува при согорувањето. Ако годишно изминувате околу 20.000 километри или повеќе, тогаш дизел моторот најверојатно ќе биде поисплатлив избор за вас.

Вообичаено, дизел моторот развива поголем вртежен момент од бензинскиот мотор, што значи дека неговата моќност е позгодна за теренско возење и влечење.

Како Jaguar Land Rover ја намалува емисијата на издувни гасови кај возилата?

Ние, во Jaguar Land Rover, инвестиравме повеќе од 1 милијарда фунти во нашиот најсовремен центар за производство на мотори за да развиеме фамилија на поефикасни бензински и дизел мотори.

Дали се дизел моторите чисти?

Од септември 2018 година, сите наши дизел мотори во ЕУ и ЕЕА ги исполнуваат регулативите EU6d-Temp и Real Driving Emissions (RDE- емисија на издувни гасови при реални услови на возење). Тоа значи дека нашите нови дизел мотори се толку чисти што можат слободно да минат низ зоната за ултра ниска емисија на издувни гасови што наметнува парична казна за возачите што емитираат високо ниво на загадувачи.

Со производството на нашите најчисти мотори досега, ние значително го намалуваме влијанието врз животната средина.

Што е филтер за дизел честички (DPF) и зошто е важен?

Со цел да ги исполнат строгите регулативи, воведени во 2009 година, сите нови дизел возила се опремени со филтер за издувни гасови. Овој филтер е познат и како филтер за дизел честички (DPF). Филтерот за дизел честички, DPF, ефикасно ги фаќа и заробува честичките од издувните гасови и на тој начин се грижи за намалување на емисијата на издувни гасови.

ИЗБЕРЕТЕ ГО ВИСТИНСКИОТ JAGUAR ЗА ВАС

Дали сте спремен да создадете еден Jaguar според вашиот животен стил, според вашиот стил на возење и според вашите финансиски очекувања? Едноставно, изберете едно возило од нашиот асортиман за да го започнете вашето ново патување со Jaguar.

НАШИТЕ ВОЗИЛА
СПОРЕДЕТЕ ГИ НАШИТЕ ВОЗИЛА
ОТКРИЈТЕ ГИ ПРИДОБИВКИТЕ ОД ВОЗЕЊЕТО НА МОДЕЛОТ I‑PACE

Апликацијата Go Jaguar I‑PACE може автоматски да ги следи вашите патувања и да ви дава факти и бројки како да сте го возеле новиот целосно електричен Jaguar I‑PACE. Погледнете ги мапите од вашите патувања, видете ги предвидените автономии и искористувањето на батеријата, локацијата до вашите најблиски станици за полнење и добијте проценка за заштедата што можете да ја направите.

ПРЕЗЕМЕТЕ ЗА iOS
ПРЕЗЕМЕТЕ ЗА ANDROID
КРЕИРАЈТЕ СВОЈ МОДЕЛ
Искористете го конфигураторот за да го создадете вашиот совршен Jaguar
ЗАКАЖЕТЕ ТЕСТ ВОЗЕЊЕ


Организирајте тест возење преку вашиот локален продавач на Jaguar
ПРОНАЈДЕТЕ ПРОДАВАЧ
Побарајте продавач на Jaguar близу вас
ДОДАТОЦИ
Персонализирајте го вашиот Jaguar со помош на нашата богата палета со додатоци

*Вредностите за автономијата на EV - електричното возило се базираат на сериско возило по стандардизирана патека. Постигнатата автономија ќе се менува во зависност од состојбата на возилото и батеријата, актуелната патека и опкружување и стилот на возење.
Наведените вредности се според официјалните тестови на производителот во согласност со прописите на ЕУ. Овие вредности служат само за споредба. Во реалност овие вредности можат да се разликуваат. Вредностите за емисијата на CO2 и за потрошувачката на гориво можат да варираат во зависност од вградените тркала и опционалната опрема. WLTP (Светска хармонизирана постапка за испитување на лесни возила) е нова официјална ЕУ постапка што се користи за пресметка на стандардизираните вредности за потрошувачката на гориво и емисијата на CO2 за патнички автомобили. Со оваа постапка се мери потрошувачката на гориво, потрошувачката на енергија, автономијата и емисијата на издувни гасови. Со неа се обезбедуваат вредности коишто се поблиски до вредностите од реалното, секојдневно возење. Возилата се испитуваат со опционална опрема и со посложена постапка за испитување и профил за возење.