БЕЗБЕДНОСТ

Дизајнирани се низа од напредни системи за помош на возачот и системи за безбедност за да ве штитат при секое патување.

XJ е опремен со множество од системи за помош на возачот коишто даваат многу повеќе отколку збирот на нивните делови, работејќи заедно за да го направат возењето поедноставно и побезбедно.

КРЕИРАЈТЕ СВОЈ МОДЕЛ
ЗНАЧАЈНИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА МОДЕЛОТ
ДИЗАЈНИРАН ЗА ДА ОХРАБРУВА
Без оглед на задачата, условите или околината, можете да бидете сигурни дека XJ ќе направи повеќе од тоа што е потребно за да ви помогне и да ве заштити вас и вашите сопатници.
ФАНТАСТИЧНА СВЕТЛИНА
Моќните и ефикасни целосно ЛЕД фарови на XJ создаваат исклучително мазен сноп и светлина којашто е блиска до вистинската дневна светлина – овозможувајќи побрзо препознавање на предметите. Достапни се и со системот Прилагодливо предно осветлување1, којшто работи заедно со управувачот за да го зголеми осветлувањето во свиоците и со опционалниот систем Помош за автоматски долги светла1 (AHBA) што го соборува снопот на фаровите како што приоѓаат возилата од спротивен правец.
Погледнете го видеото
yt:r5uU9Ed_tvo
ДЕТСКИ СЕДИШТА
Достапни се бројни детски седишта компатибилни со XJ коишто ќе се грижат за безбедноста и сигурноста на најмалите. Од корпите за бебиња до седиштата за поголеми деца, целата опрема е дизајнирана за едноставно вградување, отстранување и чистење
СИСТЕМИ ЗА ПОМОШ НА ВОЗАЧОТ
ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА НАПУШТАЊЕ НА КОЛОВОЗНАТА ЛЕНТА
Нашиот систем Предупредување за напуштање на коловозна лента2 се грижи долгите патувања да бидат многу побезбедни. Системот забележува кога вашиот автомобил ненамерно излегува од вашата коловозна лента и ве известува со помош на визуелно предупредување и нежно вибрирање на воланот.
ПОМОШ ЗА ЗАДРЖУВАЊЕ ВО КОЛОВОЗНА ЛЕНТА
Работејќи заедно со системот Предупредување за напуштање на коловозна лента2, системот Помош за задржување во ловозна лента2 чувствува кога вашето возило ненамерно излегува од коловозната лента и со активирање на воланот нежно го враќа возилото назад во лентата.
АВТОНОМНО ИТНО КОЧЕЊЕ
Во случај да се забележи потенцијален судар, XJ издава звучно предупредување за челен судар. Потоа следат визуелни предупредувања. Ако возачот воопшто не реагира, системот ќе го активира кочењето за да се намали тежината на можниот судар.2
ПОМОШ ЗА МРТОВ АГОЛ
Системот Помош за мртов агол1 2 може да ви помогне да спречите судар. Ако вашето возило забележи друг автомобил во вашиот мртов агол кога почнувате да менувате коловозна лента, тогаш во соодветниот надворешен ретровизор ќе се вклучи мало предупредувачко светло, а движењето на воланот ќе ви укаже дека вашето возило треба да го оддалечите од возилото што приоѓа.
НАДЗОР НА СОСТОЈБАТА НА ВОЗАЧОТ
Системот Надзор на состојбата на возачот2 забележува ако сте почнале да се чувствувате поспан и ви дава рано предупредување кога треба да направите пауза и да се одморите.
ПРЕПОЗНАВАЊЕ СООБРАЌАЕН ЗНАК
XJ дури и ги набљудува сообраќајните знаци за вас. Технологијата Препознавање сообраќаен знак ги забележува тековните знаци за дозволена брзина и ги прикажува во групата инструменти.
СЕКОГАШ ПОД КОНТРОЛА

Системот InControl Protect ја вклучува функцијата SOS итен повик, којашто веднаш ќе ги донесе соодветните служби до вашата точна локација во случај на критична ситуација. Исто така ја обезбедува и функцијата Optimised Jaguar Assistance којашто ги пренесува вашата локација и дијагностичките податоци за возилото и се грижи да го минимизира доцнењето во вашето патување. Апликацијата Remote Essentials ви овозможува да го набљудувате вашиот XJ преку вашиот паметен телефон, на пример да го проверите нивото на гориво или да проверите дали автомобилот е заклучен или не.

СИСТЕМИ ЗА ПОМОШ НА ВОЗАЧОТ
ПРИЛАГОДЛИВА КОНТРОЛА НА ПАТНА БРЗИНА СО ПОМОШ ПРИ ВОЗЕЊЕ ВО КОЛОНА
Системот Прилагодлива контрола на патна брзина со Помош при возење во колона1 чувствува кога возилото пред вас забавува и соодветно на тоа ја намалува брзината на XJ за да се одржува безбедно растојание. Кога возилото повторно ќе забрза, тоа го прави и XJ.
ПОМОШ ПРИ ПАРКИРАЊЕ
Со системот Помош при паркирање1 2 паралелното паркирање и паркирањето под прав агол се поедноставни бидејќи системот управува со вашето возило при влез и излез од паркинг местото. Едноставно изберете го соодветниот степен на пренос и контролирајте ја брзината на движење. Графиката и известувањата ве водат низ потребните маневри.
360° ПОМОШ ПРИ ПАРКИРАЊЕ
Системот 360° Помош при паркирање1 има сензори коишто се поставени околу возилото и автоматски се активираат кога ќе се избере степен на пренос за òд наназад (Reverse). Системот може да се активира и рачно. Како што се паркирате, екранот на допир и звучните сигнали ви укажуваат на растојанието до пречките.
СИСТЕМ ОД КАМЕРИ ЗА 360° ОПКРУЖУВАЧКА СЛИКА
Системот од камери за 360° опкружувачка слика1 обезбедува поглед на надворешноста од 360° преку екранот на допир и ви помага при разни маневрирања, од паркирање крај рабник до полесно влегување и излегување од тесен простор и раскрсници.
ЗАБЕЛЕЖУВАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ШТО ПРИОАЃА ОДЗАДИ
Системот Забележување на сообраќајот што приоѓа одзади1 ве предупредува за возилата, пешаците или други опасности што приоѓаат од која било страна на вашето возило. Системот ќе ви сигнализира и со звучни и со визуелни предупредувања дури и кога вашиот поглед е попречен.

XJ е врвниот седан на Jaguar. Совршената комбинација на најсовремена технологија, спортска динамика и богат луксуз. Креирајте го вашиот совршен XJ со помош на нашиот конфигуратор.

КРЕИРАЈТЕ СВОЈ МОДЕЛ

1 Карактеристиките и нивната достапност може да се разликуваат во зависност од спецификациите на возилото и пазарот. За подетални информации консултирајте го продавачот на Jaguar што е најблизу до вас.
2 Не е достапно кај моделите со погон на сите тркала AWD.

Возачите треба да ги користат функциите-во-автомобил само кога тоа е безбедно. Возачите мораат да бидат сигурни дека имаат целосна контрола над возилото за сето време.

Како што го воведуваме InControl, одредени опишани карактеристики може да се опционални и да зависат од пазарот или од изборот на погонската единица. За достапноста и целосните услови во вашата земја ве молиме да погледнете на веб-локацијата на Jaguar за вашата земја или консултирајте го локалниот продавач на Jaguar. Одредени функции бараат погодна SIM картичка со соодветен договор што ќе бара дополнителна претплата по почетниот услов за којшто ве советувал вашиот продавач. Не може да се гарантира поврзливост со мобилната мрежа на секоја локација. Информациите и сликите што се прикажани на оваа веб-страница во однос на InControl технологијата, вклучувајќи екрани или секвенци, се предмет на обновувања на софтверот, контрола на верзијата и други системски/визуелни измени во зависност од избраните опции. Возачите треба да ги користат функциите-во-автомобил само кога тоа е безбедно. Возачите мораат да бидат сигурни дека имаат целосна контрола над возилото за сето време.

КРЕИРАЈТЕ СВОЈ МОДЕЛ

Искористете го конфигураторот за да го создадете вашиот совршен Jaguar
ЗАКАЖЕТЕ ТЕСТ ВОЗЕЊЕ
Организирајте друмско тест возење преку продавачот што е најблизу до вас
ПРЕЗЕМЕТЕ БРОШУРА
Откријте повеќе за возилата на Jaguar
ПРОНАЈДЕТЕ ЗАСТАПНИК
Побарајте продавач на Jaguar близу вас