ТЕХНОЛОГИЈА ВО АВТОМОБИЛ

Во хармонија со спортската природа на автомобилот, напредната технологија на F‑TYPE ви осигурува безбедност, непрекината поврзливост и постојана забава.

Со најсовремениот систем за информации и забава Touch Pro и аудио системите со прецизна изработка, F‑TYPE ве поврзува, ве информира и ви овозможува забава со карактеристичен стил.

КРЕИРАЈТЕ СВОЈ МОДЕЛ
ИНТУИТИВНИ ВИЗУЕЛНИ КОНТРОЛИ

8-инчниот екран на допир во боја во F‑TYPE е вашето единствено место за интеракција со системот за информации и забава InControl. Тоа ви дава директна контрола врз системите за навигација, музика, телефон, климатизација и многу дополнителни системи за поддршка на возачот вклучувајќи ги и системите за помош при паркирање и системот Динамика којашто може да се конфигурира.

CONNECTIVITY
TOUCH PRO
F‑TYPE сега се карактеризира со системот за информации и забава Touch Pro како дел од стандардната опрема. Со брза реакција, високоинтуитивен кориснички интерфејс и остра графика, Touch Pro е најнапредниот систем за информации и забава што Jaguar го создал досега. Овој систем овозможува поседувањето и возењето на F‑TYPE да биде поедноставно од кога и да било.
ИНТУИТИВНИ ВИЗУЕЛНИ КОНТРОЛИ
8-инчниот екран на допир во боја во F‑TYPE е вашето единствено место за интеракција со системот за информации и забава InControl. Тоа ви дава директна контрола врз системите за навигација, музика, телефон, климатизација и многу дополнителни системи за поддршка на возачот вклучувајќи ги и системите за помош при паркирање и системот Динамика којашто може да се конфигурира.
CONNECT PRO
Технологиите и апликациите на Connect Pro ви го даваат најдоброто во поврзливоста и удобноста. Тие се состојат од InControl Apps, апликацијата InControl Remote и Pro Services, сите поткрепени со брз 4G интернет.
INCONTROL REMOTE APP
Апликацијата InControl Remote ви овозможува да го набљудувате, а и да комуницирате со вашиот F‑TYPE преку вашиот паметен телефон. Ви дава информации и статистики за вашиот автомобил, вклучувајќи ги нивото на гориво, детали од претходни патувања и дали некоја врата или прозорец се отворени или отклучени. Апликацијата ви овозможува и да го стартувате моторот за да се климатизира* кабината, да го заклучите и отклучите автомобилот и да го лоцирате вашиот F‑TYPE на мапа или со помош на функцијата за звучен (бип) и визуелен (блесок со трепкачите) сигнал.

*Само кај моделите со автоматска трансмисија.
SECURE TRACKER
Следејќи го вашиот F‑TYPE во случај на кражба или на какво било нелегално движење, функцијата Secure Tracker собира информации со коишто ќе се погрижи да се лоцира и оспособи вашето возило што е можно побрзо. Дури и ако вашиот автомобил е украден со клучевите, вие можете да го сигнализирате тоа преку повикувачкиот центар за следење со помош на апликацијата InControl Remote.
INCONTROL APPS
InControl Apps ви овозможува да ги контролирате компатибилните апликации на вашиот екран на допир, осигурувајќи безбедно и удобно користење на апликациите коишто се оптимизирани специјално за употреба во вашето возило. Со постојано проширување на асортиманот на услуги, InControl Apps може да ви помогне во планирањето на вашето патување, во организирањето на вашиот следен состанок и во откривањето на светот околу вас.
АУДИО СИСТЕМ MERIDIAN™

Во соработка со британските експерти за звук Meridian, дизајниравме два системи со високи спецификации специјално за F‑TYPE. Тука е стандардниот систем од 380W со 10 звучници вклучувајќи 2 сабвуфера. А опционалниот аудио систем Meridian од 770W со опкружувачки звук, со 12 звучници, што дава акустика како во концертна хала ја користи ексклузивната Trifield™ технологија на Meridian.

ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ
СИСТЕМИ ЗА ПОМОШ НА ВОЗАЧОТ
LANE KEEP ASSIST
Lane Keep Assist can help make long journeys much safer. It senses when your car is unintentionally drifting out of your lane, and gently steers you back.
Погледнете го видеото
yt:Ml4TYkPhSJg
DRIVER CONDITION MONITOR
Our Driver Condition Monitor knows if you’re starting to feel drowsy or fatigued - giving you an early warning when you need to take a break.
Погледнете го видеото
yt:QLBR1tDQdTI
НАБЉУДУВАЊЕ НА МРТВИОТ АГОЛ И ЗАБЕЛЕЖУВАЊЕ НА СООБРАЌАЈОТ ШТО ПРИОАЃА ОДЗАДИ
Нашиот систем Набљудување на мртвиот агол ве предупредува за возилата што се, или што брзо приоѓаат до вашиот мртов агол. Кога системот ќе забележи возило, во соодветниот ретровизор на вратата ќе се вклучи предупредувачко светло. Нашиот систем Забележување на сообраќајот што приоѓа одзади ве предупредува за возилата, пешаците или други опасности што приоѓаат од која било страна на вашиот автомобил – особено е од корист кога се движите наназад при излегување од паркинг место.
Погледнете го видеото
yt:Oz8rX_cM9D8
СИСТЕМ ЗА ЗАБЕЛЕЖУВАЊЕ КОНТАКТ СО ПЕШАК

Се грижи за заштитата на луѓето надвор од вашиот автомобил како и на тие што се во автомобилот. Ако автомобилот дојде во контакт со пешак, нашиот водечки во индустријата Систем за забележување контакт со пешак е дизајниран автоматски да ја крене хаубата за да помогне во ублажувањето на потенцијалниот удар.

КАРАКТЕРИСТИКИ ЗА ПОМОШ ПРИ ПАРКИРАЊЕ
ПОМОШ ПРИ ПАРКИРАЊЕ
Нашиот систем Помош при паркирање го прави параленото паркирање во тесно паркинг место поедноставно од кога и да било, преку управување на вашиот автомобил во погоден простор. На вас останува само да го изберете соодветниот степен на пренос и да ја контролирате брзината на автомобилот. Овој систем и ќе ве изнесе од паркинг просторот, отстранувајќи го целиот стрес од паркирањето. Низ маневрирањето, и за паркирање и за излегување од паркинг местото, ве водат графики и известувања.
Погледнете го видеото
yt:UzQHxy8bjxA
ЕЛЕМЕНТИ ЗА ПОМОШ ПРИ ПАРКИРАЊЕ
Елементите за помош при паркирање нанапред и наназад се дизајнирани да го предупредат возачот со помош на звучен сигнал за присуството на предмети во близина. Стрелките на екранот на допир на централната конзола обезбедуваат дополнителни информации за нивната локација во однос на возилото. За дополнителна безбедност и удобност, опционалната камера за паркирање наназад ги пренесува сликите до екранот на допир.
КАМЕРА ЗА ПОГЛЕД НАНАЗАД
Оваа опција ја комбинира задната камера со информациите од екранот на допир. Се карактеризира со обоени линии за растојание и линии за екранско водење што се поместуваат соодветно на аголот на воланот за да укажат на полето во кое автомобилот ќе се движи наназад.
БЕЗБЕДНОСТ НА ПАТНИЦИТЕ ВО АВТОМОБИЛОТ
Обемен систем од воздушни перничиња се грижи да се осигура вашата безбедност и безбедноста на вашиот сопатник. Сензорите ја забележуваат големината и тежината на возачот и совозачот пред да дојде до соодветно надувување на предните воздушни перничиња. Напредните предзатегнувачи на безбедносните појаси кај F‑TYPE автоматски ги затегнуваат безбедносните појаси при појава на нагло намалување на брзината.
ЗАШТИТНИ РАМКИ ПРИ ПРЕВРТУВАЊЕ
Оваа битна безбедносна карактеристика кај моделите Convertible се грижи за заштитата на патниците во автомобилот во случај на превртување. Кај моделите F‑TYPE, F‑TYPE R-Dynamic и F‑TYPE R заштитните рамки се со завршна обработка во бојата Satin Chrome, кај моделот F‑TYPE 400 SPORT се во бојата Dark Satin Grey, а кај моделот F‑TYPE SVR се во бојата Gloss Black.
ПОМОШ ПРИ НАГЛО КОЧЕЊЕ
Ако дојде до нагло активирање на кочењето, овој систем ја зголемува силата на кочење до максималната за да се добие пократок пат на кочење. Се грижи и за постигнување поголема контрола врз управувањето во неочекувани ситуации.

Дизајниран да даде право уживање во возењето, техничкото совршенство на F‑TYPE нуди пространство од можности што ќе одговараат на барањата на секој возач и на секој пат. Coupé или Convertible, погон на задните тркала или погон на сите тркала, рачна или автоматска трансмисија, серијата модели F‑TYPE нуди по нешто за секој тип на возач. Дизајнирајте го и креирајте го својот совршен F‑TYPE со помош на нашиот конфигуратор или пријавете го вашиот интерес.

КРЕИРАЈТЕ СВОЈ МОДЕЛ

1Опционална карактеристика
2Само со автоматска трансмисија.
Како што го воведуваме InControl, одредени опишани карактеристики може да се опционални и да зависат од пазарот или од изборот на погонската единица. За достапноста и целосните услови во вашата земја ве молиме да погледнете на веб-локацијата на Jaguar за вашата земја или консултирајте го локалниот продавач на Jaguar. Одредени функции бараат погодна SIM картичка со соодветен договор што ќе бара дополнителна претплата по почетниот услов за којшто ве советувал вашиот продавач. Не може да се гарантира поврзливост со мобилната мрежа на секоја локација.

СПОРЕДЕТЕ ГИ НАШИТЕ ВОЗИЛА
Додајте до три модели за споредба
Url
ЗАКАЖЕТЕ ТЕСТ ВОЗЕЊЕ
Организирајте друмско тест возење преку продавачот што е најблизу до вас
Url
ПРЕЗЕМЕТЕ БРОШУРА
Откријте повеќе за возилата на Jaguar
Url
ПРОНАЈДЕТЕ ЗАСТАПНИК
Побарајте продавач на Jaguar близу вас
Url